Tuotteet ja palvelut: VerkkotunnuksetFI-verkkotunnukset

FI-verkkotunnus välittää vaikutelmaa suomalaisesta palvelusta suomalaisille ja hyödyntää Suomen hyvää imagoa tarjottaessa palveluita muulle maailmalle. Verkkotunnusvälittäjänä toimiva yritys (esim. HM-lab) voi rekisteröidä haluamasi vapaan tunnuksen Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) verkkotunnuspalveluun. Yksityishenkilö ei voi suoraan rekisteröidä FI-verkkotunnusta kuten joskus aikaisemmin (vuoteen 2016 saakka). Verkkotunnuksen haltijaksi voidaan kuitenkin merkitä yksityishenkilö, esim. harrastussivustoa varten. Verkkotunnuksen varaamisen ajatuksena täytyy olla todellinen liike-, harrastus- tai tiedotustoiminta. En rekisteröi verkkotunnuksia muiden kiusaksi, eli pelkästään myyntivoiton tavoittelun takia.

Haluamasi FI-verkkotunnuksen vapaanaoloa voit tutkia Traficomin verkkotunnushaulla. Julkisista rekistereistä (Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ, Yhdistysrekisteri, Tavaramerkkitietopalvelu, EU tavaramerkit EUIPO) on selvitettävä, ettei verkkotunnus riko suojattuja nimiä tai merkkejä. Traficomin ohjesivu kertoo aiheesta hieman enemmän.

Tarvittavat tiedot ja tietosuoja

Verkkotunnusvälittäjänä HM-lab vastaa siitä, että verkkotunnuksen haltija on rekisteröity verkkotunnusjärjestelmään oikeilla, ajantasaisilla tiedoilla. Verkkotunnusjärjestelmään on ilmoitettava nimi- ja osoitetietojen lisäksi sellainen tunnuksen haltijan sähköpostiosoite, jota seurataan päivittäin ja johon viranomainen voi lähettää verkkotunnusta velvoittavan päätöksen tai muun asiakirjan. Tällainen päätös tai asiakirja katsotaan annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

HM-lab tallentaa asiakkaasta tiedot omaan asiakasrekisteriinsä ja Traficomin verkkotunnusjärjestelmään. HM-lab:in asiakasrekisteriin ei ole pääsyä internetistä. Vahva tunnistaminen hoidetaan joko henkkoht. tapaamisen yhteydessä tarvittaessa kuvallisella henkilökortilla taikka sähköisesti siten, että suoritatte sovitun maksun sellaiselta pankkitililtä, joka on kokonaan tai osittain haltijan tai hänen edustamansa yrityksen tai yhteisön nimissä.

Hinnat

FI-verkkotunnus maksaa 9 €/vuosi. Tunnus voidaan rekisteröidä korkeintaan viideksi vuodeksi kerrallaan (45 €, ei paljousalennusta). Verkkotunnusmaksu on viranomaismaksu, josta ei peritä arvonlisäveroa (ALV 0 %). Jos rekisteröinti tehdään muiden HM-lab:in palveluiden yhteydessä, veloitan rekisteröinnistä tai uusinnasta verkkomaksun lisäksi 6,20 € (sis. ALV 24 %) toimenpidemaksun per kerta. Jos verkkotunnusvälitykseen ei liity muita HM-lab:in palveluita, veloitan perustamiskuluna 24,80 € (sis. ALV 24 %) ja jatkossa uusimisesta tai muusta muutoksesta 6,20 € toimenpidemaksun.

Muut verkkotunnukset (.com, .net ym.)

Vuosimaksu verkkotunnuskohtaisesti Namecheap.com:in hintojen mukaan läpilaskutuksena, perustamiskulu kiinteät 49,60 € (sis. ALV 24 %) ja toimenpidemaksu uusimisesta tai muusta muutoksesta 9,92 € (sis. ALV 24 %) per kerta. Koska eri tunnusten (top level domain, TLD, esim. .com) perushinta per vuosi on eri, vuosimaksu riippuu siitä mistä TLD:stä on kyse.

Kampanjatunnus

Webhotelliin voidaan määritellä ylimääräisiä verkkotunnuksia esim. markkinointikampanjan ajaksi osoittamaan kampanjasivulle tai tuotesivulle.

Verkkotunnuksen ostaminen

En harjoita, enkä halua tukea kaupankäyntiä verkkotunnuksilla. Se on mielestäni kyseenalaista bisnestä. Nimet tykkää kun niitä käytetään (kiitos Kummeli), eikä niiden pitäisi olla niljakkaiden onnenonkijoiden vankina määrättömiä aikoja. Eri asia tietty, jos nimen takana on jotain muutakin liiketoimintaa tai asiaa kuin sen nimen omistaminen. Jos haluat että ostan jonkin kaapatun nimen käyttöösi, voin asian toimittaa: katso hinta kauppapaikasta, lisää siihen 10 % ja sovi asiasta kanssani, niin laskutan summan sinulta ja saatuani maksun hoidan oston.

Katso mistä ostat: Otetaan nyt vaikka verkkotunnuksen hm-lab.com tilanne 10.4.2021: Namecheap.com:issa sen hinta on 572,73 €. Kun menen suoraan osoitteeseen http://hm-lab.com, huomaan että se on DAN.com:in hallussa, hintaan 167 € (juu en halua linkittää näihin...). Eli.. katso mistä ostat, tässä tapauksessa Namecheap.com on asettanut hintansa kertomalla oman ostohintansa piillä (3,14) ja vähän ylikin.