FI-verkkotunnus, mitä se tarkoittaa ja mitä se vaatii?

FI-verkkotunnukset

FI-verkkotunnus välittää vaikutelmaa suomalaisesta palvelusta suomalaisille ja hyödyntää Suomen hyvää imagoa tarjottaessa palveluita muulle maailmalle. Verkkotunnusvälittäjänä toimiva yritys (esim. HM-lab) voi rekisteröidä haluamasi vapaan tunnuksen Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) verkkotunnuspalveluun. Yksityishenkilö ei voi suoraan rekisteröidä FI-verkkotunnusta kuten joskus aikaisemmin (vuoteen 2016 saakka). Verkkotunnuksen haltijaksi voidaan kuitenkin merkitä yksityishenkilö, esim. harrastussivustoa varten. Verkkotunnuksen varaamisen ajatuksena täytyy olla todellinen liike-, harrastus- tai tiedotustoiminta. En rekisteröi verkkotunnuksia muiden kiusaksi, eli pelkästään myyntivoiton tavoittelun takia.

Haluamasi FI-verkkotunnuksen vapaanaoloa voit tutkia Traficomin verkkotunnushaulla. Julkisista rekistereistä (Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ, Yhdistysrekisteri, Tavaramerkkitietopalvelu, EU tavaramerkit EUIPO) on selvitettävä, ettei verkkotunnus riko suojattuja nimiä tai merkkejä. Traficomin ohjesivu kertoo aiheesta hieman enemmän.

Tarvittavat tiedot ja tietosuoja

Verkkotunnusvälittäjänä HM-lab vastaa siitä, että verkkotunnuksen haltija on rekisteröity verkkotunnusjärjestelmään oikeilla, ajantasaisilla tiedoilla. Verkkotunnusjärjestelmään on ilmoitettava nimi- ja osoitetietojen lisäksi sellainen tunnuksen haltijan sähköpostiosoite, jota seurataan päivittäin ja johon viranomainen voi lähettää verkkotunnusta velvoittavan päätöksen tai muun asiakirjan. Tällainen päätös tai asiakirja katsotaan annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

HM-lab tallentaa asiakkaasta tiedot omaan asiakasrekisteriinsä ja Traficomin verkkotunnusjärjestelmään. HM-lab:in asiakasrekisteriin ei ole pääsyä internetistä. Vahva tunnistaminen hoidetaan joko henkkoht. tapaamisen yhteydessä tarvittaessa kuvallisella henkilökortilla taikka sähköisesti siten, että suoritatte sovitun maksun sellaiselta pankkitililtä, joka on kokonaan tai osittain haltijan tai hänen edustamansa yrityksen tai yhteisön nimissä.

Hinnat

FI-verkkotunnus maksaa 9 €/vuosi. Verkkotunnusmaksu on viranomaismaksu, josta ei peritä arvonlisäveroa (ALV 0 %). Jos rekisteröinti tehdään muiden HM-lab:in palveluiden yhteydessä, veloitan rekisteröinnistä tai uusinnasta verkkomaksun lisäksi 6,20 € (sis. ALV 24 %) toimenpidemaksun per kerta. Jos verkkotunnusvälitykseen ei liity muita HM-lab:in palveluita, veloitan perustamiskuluna 24,80 € (sis. ALV 24 %) ja jatkossa uusimisesta tai muusta muutoksesta 6,20 € toimenpidemaksun.

Tilaa!

Verkkotunnuksen hankkiminen lähtee liikkeelle omista selvittelyistäsi (onko verkkotunnus vapaana, onko sillä tavaramerkkejä rasitteena yms.) ja yhteydenotosta. Laita yhteydenottolomakkeella tieto haluamastasi verkkotunnuksesta ja tekemistäsi selvittelyistä. Tai lähetä sähköpostia tai soita. Kerro missä olet jotta voidaan hahmottaa miten vahvan tunnistamisen kanssa on toimittava.