Avoimet ohjelmistot, joita käytämme

Tällä sivulla on lueteltu ohjelmistoja ja verkkopalveluita, jotka olemme kelpuuttaneet tuotantokäyttöön. Etsintä jatkuu: tuloksia löytyy mm. Hannun linkkikokoelmasta Avoimet ohjelmistot ja HM-lab:in linkkikokoelmista Internet-palvelut ja Tiedonhallintapalvelut.

PK-yrityksille soveltuvia avoimen lähdekoodin yritysjärjestelmiä (CRM jne.) on ansiokkaasti selvitellyt ainakin Etelä-Pohjanmaalla v. 2006 läpiviety Avoin koodi -projekti. Ks.projektin tulokset.

Taulukko 1: Yleiset

Näille ohjelmille saattaa olla käyttöä yrityksessä kuin yrityksessä toimialasta riippumatta.

Käyttötarkoitus Meidän valintamme Vaihtoehtoja
Käyttöjärjestelmä Vuodesta 2000 alkaen Linux. Tätä nykyä Ubuntu Linux. Sarin koneessa Windows XP. Apple (OS X). Ihan OK, ei vaan ole ollut varaa/tarvetta
Toimisto-ohjelmisto Ilmainen OpenOffice.org. Riittää ja on mukavan vakaa. Ks. käyttökokemuksia. Maksullisella ja suljetulla MS Officella on kieltämättä helpompi tehdä näyttävää jälkeä. Ei pyöri Linuxissa.
Kirjanpito Viisasta tai ei, olemme toistaiseksi hoitaneet itse. Ilmainen GNUCash täyttää tarpeemme. Tilinpäätöksen teemme taulukkolaskennalla ja veroilmoituksen manuaalisesti. TurboCash. En ole kokeillut, GNUCash on palvellut riittävän hyvin.
ALV-valvontailmoitukset Ilmainen verkkopalvelu ItellaTYVI Lomake.
Laskutus Syksyllä 2007 julkaistu verkkopalvelu Verkkolaskut.fi hoitaa vähäisen laskutustarpeemme ilmaiseksi. Rekisteröidy ystäväkoodillamme! Kirjanpito-ohjelmat, perinteinen tapa yms.
Web-hotellit INT2000 ja Louhi Tarjontaa löytyy. Ks. ainakin Webhotellit.com.
Tiedostosynkronointi, matkakäyttö, off-line työskentely, varmuuskopiointi Ilmainen, Linuxissa ja Windowsissa toimiva Unison kopioi firman käyttötiedostot läppäriin. Ja siellä muutetut takaisin. Teen tämän rutiininomaisesti pari kertaa viikossa ja lisäksi aina tarvittaessa. Joku pärjää varmaan Windowsin synkronointitoiminnoilla. Myös Lotus Domino tekee samaa.

Taulukko 2: Toimialakohtaiset

Nämä ohjelmat ovat paljolti toimialaamme liittyviä.

Käyttötarkoitus Meidän valintamme Vaihtoehtoja
Ohjelmointieditori Ilmainen, Javalla ohjelmoitu jEdit. Aivan mahtava!
Developer's choice
XEmacsia käytin pitkään ennen jEditiä. GNOMEen kuuluva gedit ei sekään ole huono.
UML-mallinnusohjelma Maksullinen Poseidon CE 3 kk vuokrasopimuksella ArgoUML
Kaavioiden piirto Ilmainen Dia näyttää kököltä, mutta pienellä kärsivällisyydellä sen kanssa pärjää pitkälle. MS Visio
PHP-koodin dokumentointi Ilmainen Doxygen Javadoc, PHPDocumentor
Bittikarttakuvan käsittely Ilmainen GIMP (ks. kokemuksia) ja maksullinen Paint Shop Pro Teollisuusstandardi Adobe Photoshop. Hinnan lisäksi kestomurheena on, ettei siitä ole Linux-versiota.
Vektoripiirto Ilmainen Inkscape Adobe Illustrator. Ei saatavilla Linuxille.

verkkolaskut.fi