Minne perustaisin omat/yhteisön/yrityksen kotisivut?

Kotisivujen perustamiseen ja ylläpitoon on monia teknisiä mahdollisuuksia. Mikä ratkaisu sopii tarpeisiisi, sen ratkaisevat mm. tarve, raha, kohdeyleisö, sivuilta vaadittu toiminnallisuus ja oma osaamisesi. Tekniikka ja palvelut kehittyvät koko ajan, ja hyviä diilejä löytyy monelta suunnalta. Ilmaiset palvelut ja sovellukset houkuttelevat, mutta ne eivät ole aina paras vaihtoehto edes pienen budjetin toimijoille. Tässä pohdiskeluani eri mahdollisuuksista ja niiden eduista ja haitoista, ole hyvä!

Kauhavalla 4.3.2010

Hannu Luomanen

Sosiaalinen media

Voit käyttää sosiaalista mediaa (Facebook, IRC-galleria, MySpace) kotisivun tapaan.

Etuja ja haittoja

Jo maksettu kotisivutila

Perehdy Internet-palvelusopimukseesi tai puhelinliittymäsi ominaisuuksiin: siihen voi sisältyä kotisivutilaa ja jonkinlainen kotisivun ylläpito-ohjelma.

Etuja ja haittoja

Ilmainen kotisivutila

Jotkut yritykset, esim. Google, tarjoavat ilmaista kotisivutilaa ja sisällönhallintapalvelua. Ks. sites.google.com. Usein kyse on teknisen edelläkävijän markkinointikampanjasta. Sivupohja valitaan tarjolla olevista. Pohjan muokkausmahdollisuudet voivat olla runsaat, mutta työ vaatii erityisosaamista.

Toimijoita: Suntuubi.com

Etuja ja haittoja

Miten voimme auttaa

Google Sites-palveluun voimme tehdä tuunaustyötä, jolla parannetaan sivustosi ulkoasua.

Kotisivujen ylläpitopalvelu

Jotkut yritykset, näkyvimpänä kotimainen Kotisivukone, pyörittävät liiketoimintanaan sovellusta, jossa maksavat asiakkaat tekevät kotisivunsa itsepalveluna. Sivupohja valitaan tarjolla olevista. Pohjan muokkausmahdollisuudet voivat olla runsaat, mutta työ vaatii erityisosaamista. (edit 4.3.2010) Olemme mukana suositteluohjelmassa: jos kiinnostuit Kotisivukoneesta tämän artikkelin perusteella, ole hyvä ja käytä kampanjakoodiamme: s0209

Muita toimijoita: Putteri.fi

Etuja ja haittoja

Miten voimme auttaa

Kotisivukoneen sivustoilla voimme tehdä tuunaustyötä, jolla parannetaan sivustosi ulkoasua. Ota yhteyttä!

Webhotelli, manuaalinen ylläpito

Koodataan sivut manuaalisesti tai Wysiwyg-editorilla (esim. Adobe Dreamweaver) ja ladataan ne webhotellin kotisivutilaan. Ylläpidetään sivujen lähdekoodia "tuotantojärjestelmässä" (= kotikoneella, yrityskoneella) ja ladataan muutokset palvelimelle.

Etuja ja haittoja

Webhotelli + WWW-päivitystyökalu

Sivut webhotellissa, päivitykset asiaan erikoistuneen www-palvelun kautta (näitä ovat ainakin SurrealCMS ja CushyCMS)

Etuja ja haittoja

Webhotelli + ilmainen CMS (Joomla/Wordpress/Drupal tms.)

Hanki kotisivutila webhotellista, asenna sinne jokin CMS-järjestelmä (Mikä on CMS, ks. Wikipedia) ja luo sivut mallipohjasta.

Etuja ja haittoja

Kokonaispalvelu

Osta sivujen teko, webhotellitila ja ylläpitomahdollisuus kokonaispakettina yritykseltä. Eri hintaisia paketteja ja palveluita riippuen lähinnä graafisen suunnittelun määrästä ja laadusta.

Etuja ja haittoja

Tee-se-itse

Kyllä, haluan kehittyä tämän alan hakkeriksi!

Voit tehdä "kaiken itse": hanki kotisivutila web-hotellista, hanki verkkotunnus, tee yhteysasetukset FTP-ohjelmaan, kirjoita HTML-koodia tekstieditorilla ja lataa tiedostot palvelimelle.

Oppimiskäyrää loiventavat Wysiwyg-HTML-editorit, valmiit mallipohjat ja esim. JavaScript-koodikirjastot. Mutta lopulta tullaan kuitenkin siihen, että sinun on itse tiedettävä miten kaikki toimii ja pärjättävä kehittämäsi systeemin kanssa.

Etuja ja haittoja

Miten voimme auttaa

Tässä lähestymistavassa voimme auttaa, jos oma osaamisesi, aikasi ja/tai mielenkiintosi tehdä graafista suunnittelua, toteuttaa erilaisia toimintoja ja esim. pohtia eri www-selainten eroavaisuuksia loppuu. Voimme esimerkiksi tarjota edullisesti tilapäistä Internet-yhteyttä sinne missä sitä ei ole, eikä 3G-yhteytesi yllä. Tai voimme järjestää tiedon keruun www-lomakkeeltasi fiksusti. Jos et tarvitse lainkaan apua: tervetuloa alalle!